• en
 • Avezaat Staal levert staalsnijwerk uit zowel gebruikelijke- als speciale staalsoorten. Van ‘normaal’ constructiestaal en hoge-treksterktestaal in diverse gradaties, tot slijtvast staal, hittebestendig staal, scheepsplaat, ketelplaat, corrosie-vast staal en Cortenstaal. Met materiaalcertificaten volgens NEN-EN 10204.
  Bekijk het overzicht van staalsoorten.

  Er wordt voortdurend meer dan 2000 ton aan materiaal, in een grote variatie en in diktes van 3 tot 600 mm. op voorraad op gehouden, zodat er vrijwel altijd snel kan worden geleverd. Wilt u weten hoe wij aan uw wensen kunnen voldoen? Neem dan contact op met onze werkvoorbereiders of doe een prijsaanvraag.

  Wilt u dat wij u bellen? Klik dan hier.

  Toepassingen en samenstelling van staal

  Staal is een zeer veel gebruikt, recyclebaar materiaal. Het wordt onder andere toegepast in constructies van gebouwen, machines, schepen, gereedschappen, voertuigen, verpakkingen (blikjes), infrastructuur (o.a. bruggen) en energie-technische installaties zoals windturbines.
  LEES MEER

  Genormaliseerde symbolen in aanduidingen en materiaalnummers van staalsoorten

  De wijze van aanduiden van staalsoorten is vastgelegd in de NEN-EN 10027-1 en NEN -EN 10027-2.

  • NEN-EN -10027-1
   behandelt de wijze waarop eigenschappen van staalsoorten door middel van symbolen worden aangeduid.
  • NEN -EN -10027-2
   behandelt het numeriek stelsel volgens welk materiaalnummers (werkstofnummers) voor staalsoorten worden vastgelegd.
  • NEN-EN-10025
   Hierin zijn de technische leveringsvoorwaarden van staalsoorten vastgelegd.

  In ons overzicht van staalsoorten is, voor zover van toepassing, het materiaalnummer (werkstofnummer) opgenomen.

   

  Staalsoorten Dik straal Avezaat staaal voorraad in vlaardingen
  Overzicht van staal Kubus van Staal Avezaat Staal truck

  Algemene indeling van staalsoorten

  In de loop der tijd zijn er vele staalsoorten voor specifieke gebruiksdoelen ontwikkeld. Absolute, scherpe grenzen zijn daarbij (in de bekende hoofdgroepen) niet te trekken. In bepaalde vormen van machinebouw wordt, bijvoorbeeld, zowel machinestaal als constructiestaal toegepast. In het overzicht van staalsoorten zijn alle staalsoorten benoemd die door ons worden gesneden.

  Als hoofdgroepen in de indeling van staalsoorten zijn de volgende te noemen:

   • Constructiestaal.
    Dit wordt gebruikt in stalen constructies, zoals staalskeletten in gebouwen, waterbouwkundige stalen constructies (bruggen, stuwen), kraanmasten, windturbines et cetera.
    LEES MEER

   • Staal voor machinebouw/machinestaal
    Doordat dit materiaal een wat hoger koolstofgehalte heeft dan constructiestaal is het harder en ligt de vloeigrens hoger. Het wordt gebruikt in vele soorten machines, zoals wegenbouwmachines, werktuigmachines en productie-machines. e.d.
    LEES MEER

   • Slijtvast staal
    Slijtvaste staalsoorten worden o.a. toegepast in onderdelen van werktuigen die een verhoogde weerstand moeten hebben tegen abrasieve (schurende) slijtage.
    LEES MEER

   • Hittevast staal
    Hittevast staal, ook wel aangeduid als warmvast staal en kruipvast staal, wordt gebruikt in apparatuur waarin het materiaal bij hogeren temperatuur langdurig wordt belast.
    LEES MEER

   • Scheepsplaat
    De staalsoorten AH 36, DH36, EH36, FH36, Grade A en Grade D, ook wel aangeduid als scheepsplaat, worden gebruikt in de scheepsbouw, scheepsreparatie en offshore.
    LEES MEER

   • Corrosievast staal
    Hiermee worden in het algemeen de soorten roestvast staal (RVS) -ook wel roestvrij staal genoemd - bedoeld. Dit materiaal wordt op grote schaal l toegepast in apparaten en installaties in de petrochemische- en voedingsmiddelenindustrie, scheeps- en jachtbouw.
    LEES MEER

   • Cortenstaal
    Dit is een aparte staalsoort die vanwege een zekere mate van weervastheid in onbehandelde (niet gecoate) toestand wordt gebruikt in o.a. kunstwerken en gebruiksartikelen met een ‘artistiek tintje’.

    De weervastheid wordt bereikt door de werking van de legeringselement NI Cu en CR. Deze bewerkstelligen dat er dat een relatief dichte, moeilijk doordringbare oxidehuid op het materiaal wordt gevormd.

   

  • Gereedschapstaal
   De toepassing van gereedschapstaal ligt in gereedschappen voor het vormen van onderdelen (ponsnippels, matrijzen, dieptrekstempels e.d.). Daarnaast wordt gereedschapstaal gebruikt in meetgereedschap en handgereedschappen.