• en
 • Hiermee worden in het algemeen de soorten roestvast staal (RVS) -ook wel roestvrij staal genoemd - bedoeld. Dit materiaal wordt op grote schaal l toegepast in apparaten en installaties in de petrochemische- en voedingsmiddelenindustrie, scheeps- en jachtbouw.

  De roestvastheid wordt gerealiseerd door de werking van legerings-elementen (vooral Cr, Ni en Mo). Een dunne laag (huid) chroomoxide voorkomt dat het materiaal gaat roesten. Bij een beschadiging van de beschermende oxide-laag herstelt deze zich a.h.w. ‘vanzelf’ doordat onderliggend chroom naar de oppervlakte diffundeert en zich daar met de zuurstof verbindt tot chroomoxide.    

  Er zijn verschillende soorten roestvast staal verkrijgbaar. In praktisch opzicht verschillen deze in beschermende eigenschappen en - net als ‘gewone’ staalsoorten - in mechanische eigenschappen en eigenschappen m.b.t. lasbaarheid en bewerkbaarheid.


  Voorbeelden
  van veel gebruikte soorten RVS:
            

  RVS 316 (volgens ASTM)

  Een austenitische soort roestvast staal met hoge corrosievastheid. Het wordt gebruikt in de chemische industrie, de scheepsbouw en jachtbouw (het materiaal is zeewaterbestendig).  316L (L = laag koolstofgehalte) wordt gebruikt als een verbeterde lasbaarheid wordt verlangd. 


  RVS 304 (volgens ASTM)

  Een austenitische soort roestvast staal met een goede corrosievastheid, die veelvuldig wordt gebruikt voor apparatuur in de voedsel en zuivelindustrie. Het materiaal is goed lasbaar en vervormbaar. RVS 304L (L=laag koolstofgehalte) wordt gebruikt als een verbeterde lasbaarheid wordt verlangd.


  TERUG NAAR VORIGE PAGINA